Med  en tripp till Glasriket i Småland, vill jag bjuda er på några glassiga bilder så här på fredagseftermiddagen.

Efter en besök på glashyttan i KostaBoda, där jag var tvungen att titta på Åsa Jungnelius Jackie design. Åsa är det nya designankaret för Glasriket och hon tar nya grepp. Jackie serien påminner mig om romarriket eller antiken rätt och slätt med sina pelare och vinpokaler.

Härliga färger i glaset på dessa maffiga vaser (pelare).

Naturligtvis var jag tvungen att stå och hänga en längre stund för att titta på glasblåsarna och jag hade turen att just se när de tog fram Sugar Dandy Dish, design Åsa J s k uppläggningsfat och jag måste säga att detta var hantverk på högsta nivå av konstglas. Att se en 3-4 glasblåsare följa varandra fram till en färdig produkt, metodiskt och med känsla som få. Efter denna inspiration bar det iväg till Kostas nya glashotell, där det blev en dagens i den blå baren.

Varje glasskiva anpassad till diskens form

Tjockt gediget glas som rygg- och stolsits

Visserligen är vi i glasriken, men man har verkligen lyckats att förstå, att gästerna gärna dricker ut vackra glas. Man har därför valt att köra glasserien Kosta Boda Line, strikt och elegant med en slinga längs glaset. Design: Anna Ehrner 1983. Känslan att dricka en lättöl i dessa vackra glas var magnifik. Varför kan inte alla hotell med en god standard och alla sina stjärnor, tänka så här glasklart?

Sammanfattning: Hade jag inte valt metallriket hade det blivit glasriket säger formgivare  och VD Ingrid Hofve för hofv2 metalldesign.